Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1,5 szklanki płatków owsianych (górskich albo zwykłych)
1,5 szklanki orzechów i nasion ( ⅓ migdałów, ⅓ nerkowców, ⅓ nasion słonecznika, ½ orzechów włoskich)
¼ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki wiórek kokosowych
½ szklanki rodzynek
⅓ szklanki miodu (lub innego płynnego słodzika np. syropu klonowego)
¼ szklanki oliwy z oliwek (lub innego oleju lub rozpuszczonego masła)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Miód wymieszać z olejem, solą i cynamonem.
Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki wg uznania.
Resztę składników wsypać do miski i dodać miód. Dokładnie wymieszać.
Rodzynki można zapiec od początku (będą bardzo chrupiące i skarmelizowane) dodać w połowie pieczenia (moim zdaniem najlepiej tak wychodzą) albo dodać na sam koniec lub zupełnie pominąć.
Granolę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30min. w 150C. Po 15 min. płatki przemieszać, żeby równo się przypiekały.
Ostudzić i przełożyć do szczelnego słoika.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/granola-z-orzechami/