granola z orzechami
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (górskich albo zwykłych)
  • 1,5 szklanki orzechów i nasion ( ⅓ migdałów, ⅓ nerkowców, ⅓ nasion słonecznika, ½ orzechów włoskich)
  • ¼ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • ½ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki miodu (lub innego płynnego słodzika np. syropu klonowego)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub innego oleju lub rozpuszczonego masła)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
  1. Miód wymieszać z olejem, solą i cynamonem.
  2. Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki wg uznania.
  3. Resztę składników wsypać do miski i dodać miód. Dokładnie wymieszać.
  4. Rodzynki można zapiec od początku (będą bardzo chrupiące i skarmelizowane) dodać w połowie pieczenia (moim zdaniem najlepiej tak wychodzą) albo dodać na sam koniec lub zupełnie pominąć.
  5. Granolę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30min. w 150C. Po 15 min. płatki przemieszać, żeby równo się przypiekały.
  6. Ostudzić i przełożyć do szczelnego słoika.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/granola-z-orzechami/