łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
4 młode ziemniaki
6 szparagów
2 cykorie
~80g szynki serrano (albo parmeńskiej)
1 pomarańcz
~70g sera roquefort
łyżka octu balsamicznego+łyżka oliwy z oliwek
truskawki do dekoracji (ew. można nimi zastąpić pomarańcz)
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorować i ugotować na miękko.
Ugotować szparagi: odłamać końcówki, obrać kilka centymetrów pozostałej łodygi. Odłamać główki. Łodygi wrzucić na wrzątek, po 1,5 min. dodać główki i gotować z 1,5 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, a główki przekroić na pół po długości.
Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcz obrać i wyfiletować i pokroić każda cząstkę na 3 kawałki.
Przygotować cykorie: zewnętrzne liście oderwać i wyrzucić, odciąć końcówki. Oderwać 12 ładnych liści, po 6 z każdej cykorii. Resztę cykorii drobno pokroić.
Ziemniaki, cykorię, szynkę, pomarańcz, łodygi szparagów wymieszać w misce. Dodać pokruszony ser, oliwę i ocet. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać do przygotowanych łódeczek i udekorować główkami szparagów i truskawkami.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/lodeczki-z-cykorii/