ceviche z kiwi i truskawkami
 
 
2 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 200g świeżej ryby
  • 2 limonki (60 ml soku)
  • łyżka oliwy (lub innego oleju)
  • 1 szalotka (lub cebulka, np. czerwona)
  • 1 dojrzale kiwi
  • garść kolendry
  • 1-2 zielone cebulki
  • ostra papryczka (np. kawałek habanero, 2 chili lub ½-1 łyżeczka płatki chili)
  • duża szczypta soli
  • 2-3 truskawki
  • do podania ewentualnie awokado, tortille, kolba kukurydzy..
Przygotowanie
  1. Rybę dokładnie wymyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki: kostkę, paski, płaty. Najlepsze będą ok.centymetrowej grubości. Odstawić do lodówki.
  2. Do miski wlać 60ml soku z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, dodać pokrojoną szalotkę, ostrą papryczkę, zieloną cebulkę i kiwi. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
  3. Na 10-30 min. przed podaniem (w zależności od preferowanego stopnia "ugotowania" ryby *) rybę połączyć z sokiem z limonki z dodatkami, dodać pokrojoną kolendrę i wstawić do lodówki.
  4. Tuż przed podaniem dodać truskawki.
  5. Podawać np. z kawałkiem awokado, tortillami lub batatem i kolbą kukurydzy.
Uwagi
Odnośnie papryczki : ilość ustalić należy w zależności od stosowanego rodzaju i preferencji. Ale danie powinno być dość pikantne.

*Optymalnie jest ok. 20 min, ale jak ktoś woli bardziej "surową" rybę może to być 5-10 min, albo bardziej "upieczoną" to ok 30 min.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ceviche-z-kiwi-i-truskawkami-podane-w-tortilli-kukurydzianej/