muffiny orzechowe
 
 
na 9 średnich muffinów
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200g orzechów (60g włoskich, 60g nerkowców i 70g migdałów)
  • 70g (1/2 szklanki) mąki ryżowej ciemnej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub łyżeczka proszku do pieczenia)
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100g (1/2 szk). cukru trzcinowego
  • 60g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Orzechy zmielić w blenderze. Można je wcześniej uprażyć, jednak trzeba je dokładnie ostudzić przez mieleniem.
  3. Dodać mąkę, cukier sodę, sól i chwilę mielić.
  4. W misce roztrzepać jajka, dodać roztopione masło i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami.
  5. Masę rozłożyć do foremki wysmarowanej masłem (na 8-9 muffinów). Można pominać smarowanie i zastosować papilotki.
  6. Piec ok 25 min. aż muffiny będą sprężyste i ładnie wypieczone.
  7. Jak chwilę ostygną, wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Uwagi
Mąkę ryżową + ziemniaczaną można zastąpić ½ szkl. (60g) mąki pszennej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-orzechowe/