muffiny orzechowe
- 200g orzechów (60g włoskich, 60g nerkowców i 70g migdałów)
- 70g (1/2 szklanki) mąki ryżowej ciemnej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (lub łyżeczka proszku do pieczenia)
- ¼ łyżeczki soli
- łyżeczka soku z cytryny
- 100g (1/2 szk). cukru trzcinowego
- 60g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Piekarnik nagrzać do 180C.
- Orzechy zmielić w blenderze. Można je wcześniej uprażyć, jednak trzeba je dokładnie ostudzić przez mieleniem.
- Dodać mąkę, cukier sodę, sól i chwilę mielić.
- W misce roztrzepać jajka, dodać roztopione masło i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami.
- Masę rozłożyć do foremki wysmarowanej masłem (na 8-9 muffinów). Można pominać smarowanie i zastosować papilotki.
- Piec ok 25 min. aż muffiny będą sprężyste i ładnie wypieczone.
- Jak chwilę ostygną, wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Mąkę ryżową + ziemniaczaną można zastąpić ½ szkl. (60g) mąki pszennej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-orzechowe/
3.5.3226