niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe
 
 
10 porcji ok. 80g
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki migdałów mielonych (50g)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych (130g)
  • kilka marchewek (200g)
  • 50g pekanów (lub orzechów włoskich)
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki masła orzechowego (np. z migdałów i pestek słonecznika)
  • 1 łyżka + łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • duża szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40g masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie
  1. Marchewkę obrać (lub tylko umyć) i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  2. Szklankę kokosa (85g) zmielić w blenderze, dodać migdały mielone, sodę, sól i cynamon i chwilę mielić.
  3. Dodać jajka, masło orzechowe, miód. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masa wychodzi gęsta.
  4. Masę połączyć z marchewką i połową pokrojonych (lub połamanych na mniejsze kawałki) pekanów.
  5. Masę przełożyć do blachy (15x30cm, wtedy ciasto będzie płaskie jak na zdjęciach, albo mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 25-30 min., aż będzie sprężyste i ładnie przypieczone.
  6. Przygotować polewę: w mikserze mielić ½ szklanki kokosa (45 g) aż zacznie się upłynniać. Dodać masło i łyżeczkę miodu i miksować na gładko. Dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozłożyć na ostudzonym cieście i posypać pozostałymi pekanami.
Uwagi
Spokojnie można ciasto upiec w foremce do muffinów lub mniejszej blasze niż ja zastosowałam (ciasto będzie wyższe, zatem będzie pewnie trzeba wydłużyć czas pieczenia).
Wartości odżywcze
Porcja: ok. 80g Kalorii: 300 Tłuszcz: 23,7 Tłuszcz nasycony: 12,9 Tłuszcz nienasycony: 8,8 Węglowodany: 17,3 Cukier: 9,9 Błonnik: 4,2 Białko: 6,6
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/niskoweglowodanowe-ciasto-marchewkowe/