Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
½ szklanki migdałów mielonych (50g)
1,5 szklanki wiórków kokosowych (130g)
kilka marchewek (200g)
50g pekanów (lub orzechów włoskich)
3 jajka
¼ szklanki masła orzechowego (np. z migdałów i pestek słonecznika)
1 łyżka + łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu
duża szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
40g masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie
Marchewkę obrać (lub tylko umyć) i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Szklankę kokosa (85g) zmielić w blenderze, dodać migdały mielone, sodę, sól i cynamon i chwilę mielić.
Dodać jajka, masło orzechowe, miód. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masa wychodzi gęsta.
Masę połączyć z marchewką i połową pokrojonych (lub połamanych na mniejsze kawałki) pekanów.
Masę przełożyć do blachy (15x30cm, wtedy ciasto będzie płaskie jak na zdjęciach, albo mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 25-30 min., aż będzie sprężyste i ładnie przypieczone.
Przygotować polewę: w mikserze mielić ½ szklanki kokosa (45 g) aż zacznie się upłynniać. Dodać masło i łyżeczkę miodu i miksować na gładko. Dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozłożyć na ostudzonym cieście i posypać pozostałymi pekanami.
Uwagi
Spokojnie można ciasto upiec w foremce do muffinów lub mniejszej blasze niż ja zastosowałam (ciasto będzie wyższe, zatem będzie pewnie trzeba wydłużyć czas pieczenia).