Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
6 małych domowych tortilli
4 jajka
2 łyżki mleka
szklanka świeżego szpinaku
kubek startego sera (najlepiej cheddar)
pomidorki
½ szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej typu bałkańskiego)
1 papryczka chipotle
masło, sól i ew. sok z cytryny
Przygotowanie
Papryczkę zalać gorącą wodą, żeby zmiękła.
Na patelni roztopić masło i na średnim ogniu podsmażyć szpinak, dodać jajka roztrzepane z mlekiem i solą i zrobić jajecznicę.
Na tortilli układać trochę starego sera, na połowie jajka ze szpinakiem i kilka pokrojonych pomidorków.
Tortillę złożyć na pół dobrze docisnąć i smażyć na małej ilości masła, aż ser się rozpuści, a tortilla przypiecze i odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
Papryczkę zmiksować z jogurtem, na gładki sos. Ewentualnie dosolić i dodać trochę soku z cytryny.
Uwagi
Zamiast chipotle można dodać innej wędzonej papryki, łagodnej bądź ostrej wg. uznania. Tortille jak kupne, nawet małe są pewnie większe niż domowe, które maja ok. 10cm średnicy. Zatem pewnie wystarczą cztery.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/quesadillas-z-jajecznica-ze-szpinakiem-i-sosem-z-chipotle/