imbirowy "ryż" z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • mała główka kalafiora (2,5 szklanki zmielonego)
  • 200-300g krewetek (najlepiej surowych)
  • szklanka groszku cukrowego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 zielone cebulki
  • ew. trochę sezamu do posypania
Przygotowanie
  1. Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w mikserze.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zielone cebulki pokroić na 1 cm. kawałki.
  3. Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając tylko ogonki.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulą i chwilę smażyć. Dodać krewetki, imbir i czosnek i smażyć 1-2 minuty. Przełożyć do miski.
  5. Dodać kolejna łyżkę masła i olej sezamowy, dodać kalafiora i 2 łyżki sosu sojowego i 1 zieloną cebulkę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut, aż kalafior trochę się podgotuje. Dodać groszek cukrowy i smażyć kolejne 2 minuty, aż ryż będzie prawie gotowy. Dodać krewetki i smażyć jeszcze z minutę do połączenia smaków.
  6. Posypać pozostałą zieloną cebulką i ew. sezamem.
Uwagi
Groszek cukrowy można zastąpić groszkiem lub zieloną fasolką. Zieloną fasolkę wcześniej ugotować al dente.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ryz-z-kalafiora-z-krewetkami/