imbirowy "ryż" z kalafiora z krewetkami i groszkiem cukrowym
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
mała główka kalafiora (2,5 szklanki zmielonego)
200-300g krewetek (najlepiej surowych)
szklanka groszku cukrowego
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki masła
2 zielone cebulki
ew. trochę sezamu do posypania
Przygotowanie
Kalafiora pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w mikserze.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zielone cebulki pokroić na 1 cm. kawałki.
Krewetki obrać z pancerzyków, zostawiając tylko ogonki.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulą i chwilę smażyć. Dodać krewetki, imbir i czosnek i smażyć 1-2 minuty. Przełożyć do miski.
Dodać kolejna łyżkę masła i olej sezamowy, dodać kalafiora i 2 łyżki sosu sojowego i 1 zieloną cebulkę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut, aż kalafior trochę się podgotuje. Dodać groszek cukrowy i smażyć kolejne 2 minuty, aż ryż będzie prawie gotowy. Dodać krewetki i smażyć jeszcze z minutę do połączenia smaków.
Posypać pozostałą zieloną cebulką i ew. sezamem.
Uwagi
Groszek cukrowy można zastąpić groszkiem lub zieloną fasolką. Zieloną fasolkę wcześniej ugotować al dente.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ryz-z-kalafiora-z-krewetkami/