mocno czekoladowe brownie z truskawakmi i sosem karmelowym
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 160g czekolady 70%*
  • 90g masła
  • 30g kakao
  • 3 jajka
  • 100g cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 50g płatków migdałów lub innych orzechów
  • szczypta soli
  • truskawki i ew. migdały do dekoracji
  • sos karmelowy: 50g cukru bialego + 25ml wody + 30ml śmietany kremówki
Przygotowanie
  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię, sól i kakao. Dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać migdały.
  3. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja była kwadratowa 20x20cm.
  4. Piec w 180C przez 25min, aż ciasto będzie lekko sprężyste, choć jeszcze miękkie.
  5. Dobrze ostudzić przed krojeniem i najlepiej schłodzić przed jedzeniem.
  6. Polać sosem karmelowym i ułożyć truskawki.
  7. Sos karmelowy: cukier z wodą rozpuścić w garnku na niedużym ogniu. Uważać, żeby kryształki nie zostały na ściankach. Delikatnie zwiększyć temperaturę i gotować, aż zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu można delikatnie pokręcić garnkiem. Jak masa nabierze złotego koloru karmel jest gotowy. (najlepiej zrobić próbę na białym talerzu). Ściągnąć z ognia, dodać śmietany i mieszać. Uważać żeby się nie poparzyć, gdyż karmel zacznie bulgotać. Sos jest gotowy jak karmel się rozpuści do końca i powstanie błyszcząca masa. Lekko schłodzić przed polaniem na ostudzone ciasto.
Uwagi
*Można też użyć czekoladę gorzką na pół z białą. Będzie mniej czekoladowe i słodsze.
Nie przepiekać, bo ciasto wyjdzie twarde i zbite.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mocno-czekoladowe-brownie/