makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką,chili i parmezanem
 
 
1 duża porcja lub 2 mniejsze
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pół pęczka szparagów
  • 150g makaronu soba (lub dowolnego)
  • ¼ kiszonej cytryny (lub łyżeczka skórki z cytryny)
  • pół łyżeczki płatków chili (lub 1 cała papryczka drobno pokrojona)
  • duża łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan do posypania
  • sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
  1. Makaron ugotować al dente. Przelać zimną wodą.
  2. Kiszoną cytrynę oczyścić z miąższu, pozostawiając jedynie skórę. Dobrze opłukać i pokroić na drobne kawałki.
  3. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać skórkę cytryny i posiekany czosnek. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, po czym zwiększyć ogień, dodać chili i dolne części szparagów. Po ok. 1-2 minucie dodać główki szparagów i smażyć kolejną minutę, aż będą zrobione. Dodać pietruszkę, makaron, trochę soku z cytryny i zamieszać.
  4. Podawać od razu z parmezanem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/makaron-ze-szparagami/