makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką,chili i parmezanem
1 duża porcja lub 2 mniejsze
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
pół pęczka szparagów
150g makaronu soba (lub dowolnego)
¼ kiszonej cytryny (lub łyżeczka skórki z cytryny)
pół łyżeczki płatków chili (lub 1 cała papryczka drobno pokrojona)
duża łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
parmezan do posypania
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Przelać zimną wodą.
Kiszoną cytrynę oczyścić z miąższu, pozostawiając jedynie skórę. Dobrze opłukać i pokroić na drobne kawałki.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać skórkę cytryny i posiekany czosnek. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, po czym zwiększyć ogień, dodać chili i dolne części szparagów. Po ok. 1-2 minucie dodać główki szparagów i smażyć kolejną minutę, aż będą zrobione. Dodać pietruszkę, makaron, trochę soku z cytryny i zamieszać.
Podawać od razu z parmezanem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/makaron-ze-szparagami/