sałatka ze szparagami morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki ziarna orkiszu (ew. inne zboże)
  • szklanka rukoli
  • ½ pęczka szparagów
  • 1 mozzarella
  • 1 morela
  • 1 zielona cebulka
  • kilka listków mięty
  • sos: 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki skórki z limonki, sok z limonki do smaku
Przygotowanie
  1. Orkisz przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć najlepiej kilka godzin, albo przez noc. Wymienić wodę i gotować do miękkości. (Ja lubię al dente i gotuję ok. 30 min). Odsączyć i ostudzić.
  2. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować- dłużej doły (2-3 min.) i krócej główki szparagów (~1min.). Przelać zimną wodą.
  3. Morelę wymyć i pokroić na kawałki.
  4. Mozzarellę odcisnąć trochę z wody i pokroić.
  5. Na talerzu rozłożyć rukolę, orkisz, mozzarellę, szparagi i morelę. Posypać listkami mięty i pokrojoną zieloną cebulką. Na końcu polać dressingiem i ew. dodać więcej soku z limonki do smaku.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-ze-szparagami-morela-mozzarella-i-orkiszem-z-limonkowym-dressingiem/