bakłażan faszerowany dorszem i suszonymi pomidorami
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 małe bakłażany lub 2 większe
  • 350g filetu z dorsza
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • garść pietruszki
  • garść bazylii
  • trochę parmezanu do posypania
  • sok z cytryny
  • sól
Przygotowanie
  1. Bakłażany umyć, przekroić na pół i posypać dużą ilością soli. Odstawić na co najmniej pół godziny, żeby puściły wodę. Następnie dobrze je opłukać i osuszyć. W miąższu zrobić nacięcia, uważać przy tym, żeby nie rozciąć skóry. Natrzeć oliwą z oliwek. Piec w 190C przez ok 30 min., aż bakłażan będzie miękki. Łyżką wyciągnąć miąższ, pokroić go na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć z posiekanym czosnkiem, aż zmięknie.
  3. Dorsza dobrze opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1cm. Przełożyć do miski. Dodać cebulę z czosnkiem, bakłażana, pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię i pietruszkę oraz płatki chilli. Dosolić do smaku, dodać trochę soku z cytryny.
  4. Skóry bakłażanów wypełnić farszem. Posypać parmezanem i piec w 200C przez ok 12 min. Na ostatni 2 min. można włączyć funkcję grilla, żeby ser się lekko przypiekł.
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić bakłażanom odpocząć z 5 min. przed jedzeniem.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/baklazan-faszerowany-dorszem-i-suszonymi-pomidorami/