Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 szklanki wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowane, zimnej wody
Przygotowanie
Wiórki zalać 3 szklankami zimnej, przegotowanej wody i odstawić do lodówki na noc, albo przynajmniej na godzinę.
Następnego dnia dolać szklankę bardzo ciepłej wody i chwilę mielić blenderem ręcznym. Gotowe mleko wycisnąć przy pomocy sitka lub gazy.
Przechowywać w lodówce do ok. 3 dni.
Jeśli mleko się rozwarstwi, zazwyczaj wystarczy zamieszać, żeby znowu się połączyło. Na górze może utworzyć się warstwa tłuszczu, który się rozpuści w temp. ok. 25 stopni.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/domowe-najlepsze-mleko-kokosowe/