tarta z morelami, kozim serem i rukolą
 
 
tarta średnicy 23cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 180g mąki (niecałe 1,5 szklanki) -ja użyłam orkiszową, ale może być pszenna
  • 110 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 200g sera koziego (roladki)
  • 6 małych moreli
  • duża garść rukoli
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto: do żaroodpornej miski włożyć masło i wodę i piec w 220C przez ok 20 min, aż się lekko zezłoci. Wyjąć z piekarnika, dodać mąkę, cukier i sól i mieszać łyżką, aż powstanie jednolita masa. Wlepić w formę. Piec w 210C przez ok 20 min, aż ciasto się przyrumieni. W naczyniu ceramicznym potrwa to chwilę dłużej.
  2. Morele opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokroić na 0,5 cm plastry.
  3. Jajka rozbełtać i wymieszać ze śmietaną i parmezanem.
  4. Tartę wyłożyć serem, morelami i zalać śmietaną. Piec przez ok. 20 min w 180C.
  5. Przed krojeniem dobrze schłodzić (min. 4 godz.) w lodówce i posypać rukolą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-z-morelami-kozim-serem-i-rukola/