Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
180g mąki (niecałe 1,5 szklanki) -ja użyłam orkiszową, ale może być pszenna
110 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
200ml kwaśnej śmietany
2 jajka
2 łyżki startego parmezanu
200g sera koziego (roladki)
6 małych moreli
duża garść rukoli
Przygotowanie
Przygotować ciasto: do żaroodpornej miski włożyć masło i wodę i piec w 220C przez ok 20 min, aż się lekko zezłoci. Wyjąć z piekarnika, dodać mąkę, cukier i sól i mieszać łyżką, aż powstanie jednolita masa. Wlepić w formę. Piec w 210C przez ok 20 min, aż ciasto się przyrumieni. W naczyniu ceramicznym potrwa to chwilę dłużej.
Morele opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokroić na 0,5 cm plastry.
Jajka rozbełtać i wymieszać ze śmietaną i parmezanem.
Tartę wyłożyć serem, morelami i zalać śmietaną. Piec przez ok. 20 min w 180C.
Przed krojeniem dobrze schłodzić (min. 4 godz.) w lodówce i posypać rukolą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-z-morelami-kozim-serem-i-rukola/