odrobina płatków migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mąkę wymieszać w misce z migdałami, solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i ucierać palcami, aż konsystencja będzie przypominać bułkę tartą. Opcjonalnie można składniki zmiksować w malakserze.
Przełożyć na blat, dodać jajko i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Podsypać mąką gdyby za bardzo się kleiło. Wstawić do lodówki na ok. ½-1 godziny, aż ciasto lekko stwardnieje.
Czereśnie wydrylować i przekroić na pół. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na ½ godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki. Wyłożyć na blacie posypanym mąką, chwilę ugniatać i rozwałkować na ok. ½ cm placek. Wycinać koła o średnicy większej niż przekrój foremek. Delikatnie wcisnąć koła w foremkę. Na koniec nakłuć widelcem i piec w 190C przez ok. 13-15 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. W formie metalowej potrwa to trochę krócej.
Chwilę ostudzić i delikatnie wyciągnąć ciastka z foremki. Ułożyć na blasze, wypełnić czereśniami z odrobiną soku i posypać płatkami migdałów i piec przez kolejne 13 minut.
Ostudzić i np.posypać cukrem pudrem lub podawać z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
Najlepiej zjeść w przeciągu dwóch dni.
Uwagi
Mąkę orkiszowa można zastąpić zwykłą pszenna, ale wtedy jajko zastępujemy 2 żółtkami. Czereśnie można zastąpić wiśniami, ale należy dać więcej cukru (ok. 2-3 łyżki). Czereśnie puszczą też więcej soku, dlatego należy uważać, żeby nie dodać go za dużo do tart.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/mini-tarty-z-czeresniami/