Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
7 niedużych marchewek
2 malutkie pory (lub 1 normalny)
400ml mleka kokosowego (1,5 szkl. wiórków i 2,5 szkl. wody)
400ml bulionu
3 ząbki czosnku
2x3cm świeżego imbiru
2 łyżki oleju kokosowego (lub masła z oliwą)
¼-3/4 łyżeczki płatków chilli (wg uznania)
płatki migdałów i liście kolendry do podania
Przygotowanie
Marchewkę obrać i pokroić.
Pora dokładnie umyć, obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić.
Imbir obrać i pokroić na małe kawałki.
W garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać marchewkę, pora, imbir, czosnek w całości i płatki chili i dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż por się skarmelizuje, ok. 30 min.
Dodać bulion i gotować, aż marchewki zmiękną do końca, ok. 10-20 min.
Dodać mleko kokosowe i doprowadzić prawie do wrzenia.
Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Dosolić do smaku.
Podawać z odrobiną mleka kokosowego, prażonymi płatkami migdałów i kolendrą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-marchewkowy-z-imbirem-i-mleczkiem-kokosowym/