krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym
 
 
na 4 nieduże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 7 niedużych marchewek
  • 2 malutkie pory (lub 1 normalny)
  • 400ml mleka kokosowego (1,5 szkl. wiórków i 2,5 szkl. wody)
  • 400ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2x3cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła z oliwą)
  • ¼-3/4 łyżeczki płatków chilli (wg uznania)
  • płatki migdałów i liście kolendry do podania
Przygotowanie
  1. Marchewkę obrać i pokroić.
  2. Pora dokładnie umyć, obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić.
  3. Imbir obrać i pokroić na małe kawałki.
  4. W garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać marchewkę, pora, imbir, czosnek w całości i płatki chili i dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż por się skarmelizuje, ok. 30 min.
  5. Dodać bulion i gotować, aż marchewki zmiękną do końca, ok. 10-20 min.
  6. Dodać mleko kokosowe i doprowadzić prawie do wrzenia.
  7. Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Dosolić do smaku.
  8. Podawać z odrobiną mleka kokosowego, prażonymi płatkami migdałów i kolendrą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-marchewkowy-z-imbirem-i-mleczkiem-kokosowym/