muffiny czekoladowe "nutella" z orzechami laskowymi i owocami
 
 
na 9 sztuk (pojedyncza foremka pojemności 115ml)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki całych orzechów laskowych (125g)
  • ½ szklanki płatków owsianych (60g)
  • 3 jajka
  • ⅓ szklanki cukru (70g)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 50g-100 czekolady gorzkiej 70%*
  • ¾ szklanki owoców (malin i borówek amerykańskich albo jagód)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
Przygotowanie
  1. Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku. Ostudzić.
  2. Orzechy, płatki, jogurt i jajka dokładnie zmiksować w misce przy pomocy blendera ręcznego. Odstawić na 20 minut.
  3. Następnie dodać cukier, sodę, sól, kakao i rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę miksować, aż masa będzie gładka.
  4. Dodać borówki i maliny i delikatnie połączyć łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem lub użyć papilotek. Na wierzchu muffinów ułożyć kilka owoców.
  6. Piec w 180C przez ok. 25 minut, aż wetknięty patyczek wyjdzie czysty.
Uwagi
*100g- mocno czekoladowe. 50g mniej. można też dać 75g :)
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-czekoladowe-nutella/