muffiny czekoladowe "nutella" z orzechami laskowymi i owocami
- ¾ szklanki całych orzechów laskowych (125g)
- ½ szklanki płatków owsianych (60g)
- 3 jajka
- ⅓ szklanki cukru (70g)
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki kakao
- 50g-100 czekolady gorzkiej 70%*
- ¾ szklanki owoców (malin i borówek amerykańskich albo jagód)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku. Ostudzić.
- Orzechy, płatki, jogurt i jajka dokładnie zmiksować w misce przy pomocy blendera ręcznego. Odstawić na 20 minut.
- Następnie dodać cukier, sodę, sól, kakao i rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę miksować, aż masa będzie gładka.
- Dodać borówki i maliny i delikatnie połączyć łyżką.
- Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem lub użyć papilotek. Na wierzchu muffinów ułożyć kilka owoców.
- Piec w 180C przez ok. 25 minut, aż wetknięty patyczek wyjdzie czysty.
*100g- mocno czekoladowe. 50g mniej. można też dać 75g :)
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-czekoladowe-nutella/
3.5.3226