sos: ½ szklanki orzeszków ziemnych, 3 łyżki koncentratu z tamaryndowca, sok z ½ limonki, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru, 2x3 cm świeżego imbiru, 3 łyżki wody.
Przygotowanie
Karkówkę pokroić w paski i wymieszać ze składnikami na marynatę i odstawić na co najmniej ½ godziny. Następnie upiec (usmażyć) na dobrze rozgrzanej patelni przez parę minut (najlepiej bez tłuszczu).
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimna wodą. Odsączyć.
Marchewki i ogórka umyć, obrać (wg. uznania) i pokroić na drobne paseczki.
Awokado przepołowić, przy pomocy łyżki wyciągnąć miąższ i pokroić w paski.
Brzoskwinię umyć i pokroić na kawałki.
Przygotować miskę z wodą (temperatura zgodna z instrukcją papierów).
Papier zanurzyć w wodzie, chwilę potrzymać, wyciągnąć i lekko otrząsnąć. Ułożyć na blacie.
NA papierze ułożyć po 2 listki mięty i kolendry. Następnie trochę makaronu, warzywa, mięso i zawinąć.
Przygotować sos: imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dodać więcej cukru, sosu rybnego lub limonki do smaku.
Uwagi
Tamaryndowca można zastąpić 2 łyżkami soku z limonki albo octem ryżowym. Sos sriracha można zastąpić płatkami chili albo pieprzem cayenne (wg uznania, do smaku).
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/spring-rolls-z-brzoskwinia/