spring rolls z pikantną wieprzowiną i brzoskwinią
 
 
na 10 szt.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 10 papierów ryżowych
  • 250g karkówki wieprzowej
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 100g makaronu ryżowego
  • 10cm ogórka
  • 2 nieduże marchewki
  • listki mięty i kolendry
  • 1 awokado
  • 2 nieduże brzoskwinie
  • sos: ½ szklanki orzeszków ziemnych, 3 łyżki koncentratu z tamaryndowca, sok z ½ limonki, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru, 2x3 cm świeżego imbiru, 3 łyżki wody.
Przygotowanie
  1. Karkówkę pokroić w paski i wymieszać ze składnikami na marynatę i odstawić na co najmniej ½ godziny. Następnie upiec (usmażyć) na dobrze rozgrzanej patelni przez parę minut (najlepiej bez tłuszczu).
  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimna wodą. Odsączyć.
  3. Marchewki i ogórka umyć, obrać (wg. uznania) i pokroić na drobne paseczki.
  4. Awokado przepołowić, przy pomocy łyżki wyciągnąć miąższ i pokroić w paski.
  5. Brzoskwinię umyć i pokroić na kawałki.
  6. Przygotować miskę z wodą (temperatura zgodna z instrukcją papierów).
  7. Papier zanurzyć w wodzie, chwilę potrzymać, wyciągnąć i lekko otrząsnąć. Ułożyć na blacie.
  8. NA papierze ułożyć po 2 listki mięty i kolendry. Następnie trochę makaronu, warzywa, mięso i zawinąć.
  9. Przygotować sos: imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dodać więcej cukru, sosu rybnego lub limonki do smaku.
Uwagi
Tamaryndowca można zastąpić 2 łyżkami soku z limonki albo octem ryżowym.
Sos sriracha można zastąpić płatkami chili albo pieprzem cayenne (wg uznania, do smaku).
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/spring-rolls-z-brzoskwinia/