carpaccio z buraka
- 2 buraki (ok. 400 g)
- 1 brzoskwinia
- duża garść rukoli
- 2 łyżeczki kaparów
- twarożek kozi
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżki octu balsamicznego, szczypta soli, trochę soku z cytryny, pół łyżeczki cukru
- świeżo zmielony pieprz
- Buraki wyszorować i upiec lub ugotować(np. na parze) do miękkości. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki.
- Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
- Składniki na sos dobrze wymieszać. Dodać więcej soli lub soku z cytryny do smaku.
- Na talerzu ułożyć rukolę, buraki, brzoskwinię. Polać sosem. Posypać kaparami i odstawić na 30 min. Pokruszyć serem kozim i popieprzyć.
Zamiast brzoskwini idealnie nada się też pomarańcz.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/carpaccio-z-buraka/
3.3.3077