carpaccio z buraka
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 buraki (ok. 400 g)
  • 1 brzoskwinia
  • duża garść rukoli
  • 2 łyżeczki kaparów
  • twarożek kozi
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżki octu balsamicznego, szczypta soli, trochę soku z cytryny, pół łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Buraki wyszorować i upiec lub ugotować(np. na parze) do miękkości. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki.
  2. Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
  3. Składniki na sos dobrze wymieszać. Dodać więcej soli lub soku z cytryny do smaku.
  4. Na talerzu ułożyć rukolę, buraki, brzoskwinię. Polać sosem. Posypać kaparami i odstawić na 30 min. Pokruszyć serem kozim i popieprzyć.
Uwagi
Zamiast brzoskwini idealnie nada się też pomarańcz.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/carpaccio-z-buraka/