placuszki z ricotty z brzoskwinią (tylko 4 składniki)
 
 
na 5-6 placuszków (dla 2 osób)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • brzoskwinia
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Ricottę, jajko i mąkę ziemniaczaną i ew. skórkę cytrynową dokładnie wymieszać.
  2. Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
  3. Ciasto smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem. Po wylaniu ułożyć 2 plasterki brzoskwini. Piec kilka minut do ładnego przypieczenia i odwrócić je (przy pomocy cieniutkiej łopatki-patrz uwagi) na drugą stronę i piec kolejne kilka minut.
  4. Podawać same, z masłem, z owocami, jogurtem, syropem klonowy, miodem....
Uwagi
Bez cieńkiej łopatki wielkości placuszka bardzo ciężko będzie je odwrócić i mogą się rozpaść, gdyż są bardzo delikatne.
Placki grubsze i dobrze przypieczone łatwiej odwrócić.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/placuszki-z-ricotty-z-brzoskwinia/