słodko pikantne pieczone skrzydełka z kurczaka
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub innej ostrej papryki)
Przygotowanie
  1. Skrzydełka opłukać, porozcinać w stawach. Wyrzucić skrajne (najcieńsze) kawałki.
  2. Wymieszać pozostałe składniki. Dosolić do smaku.
  3. Skrzydełka wymieszać z marynatą i pozostawić na co najmniej 0,5 godziny, a najlepiej kilka.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200C, skrzydełka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 min. Po 15 minutach blachę wyciągnąć z piekarnika i posmarować skrzydła (np. pędzlem) resztą marynaty, a na ostatnie 5 min. włączyć grilla (i ewentualnie podkręcić temperaturę), żeby przypiec skórkę.
  5. Podawać z sosem z roqueforta: 50g sera niebieskiego (np. roquefort) rozpuścić z łyżką mleka. Dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Uwagi
Ostrej papryki dajemy wg uznania, w zależności od ostrości. Ja pieprzu cayenne dałam ok. 1,5 łyżeczki i skrzydełka wyszły dość ostre.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pikantne-pieczone-skrzydelka/