Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 kg skrzydełek z kurczaka
2,5 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub innej ostrej papryki)
Przygotowanie
Skrzydełka opłukać, porozcinać w stawach. Wyrzucić skrajne (najcieńsze) kawałki.
Wymieszać pozostałe składniki. Dosolić do smaku.
Skrzydełka wymieszać z marynatą i pozostawić na co najmniej 0,5 godziny, a najlepiej kilka.
Piekarnik rozgrzać do 200C, skrzydełka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 min. Po 15 minutach blachę wyciągnąć z piekarnika i posmarować skrzydła (np. pędzlem) resztą marynaty, a na ostatnie 5 min. włączyć grilla (i ewentualnie podkręcić temperaturę), żeby przypiec skórkę.
Podawać z sosem z roqueforta: 50g sera niebieskiego (np. roquefort) rozpuścić z łyżką mleka. Dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Uwagi
Ostrej papryki dajemy wg uznania, w zależności od ostrości. Ja pieprzu cayenne dałam ok. 1,5 łyżeczki i skrzydełka wyszły dość ostre.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pikantne-pieczone-skrzydelka/