masło orzechowe
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • orzechy lub nasiona np. słonecznika w ilości dowolnej (dla niedużego blendera 1-2 szklanek będzie optymalnie)
  • ewentualnie olej
Przygotowanie
  1. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku do lekkiego zarumienienia. Następie najlepiej odczekać do wystygnięcia.
  2. Mielić orzechy aż powstanie błyszcząca, gładka masa. W zależności od mocy blendera po 5-15min. Jak orzechy zaczną się sklejać i przyklejać do ścianki, należy łyżką "ściągać" masę do dołu.
  3. Gdyby masło nie chciało się zrobić można dodawać po łyżce oleju. Olej pomoże orzechom odpuścić.
  4. Gotowe masło przełożyć do zamykanego naczynia i trzymamy w lodówce do ok. miesiąca.
Uwagi
Uprażone orzechy szybciej zmienią się w kremową masę niż orzechy surowe.
Z 1,5 szklanki orzechów wyjdzie niecała szklanka masła.
Do masła można dodać dodatki np. sól, czekoladę, cynamon. Ale myślę, że bardziej uniwersalne będzie naturalne, a orzechy same w sobie są już wystarczająco dobre.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/maslo-orzechowe/