ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami
na blaszkę o średnicy 20cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka wody
3-4 duże śliwki, lub więcej małych
80g mąki orkiszowej typ 700
50g mielonych migdałów
2 jajka
80g cukru
250g ricotty
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie
Ricottę przełożyć na sitko i pozostawić chwilę do odsączenia.
W małym garnku wymieszać 3 pierwsze składniki i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość trochę zgęstnieje.
W misce wymieszać mąkę, migdały, sodę, sól.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię i zamieszać.
Do mokrych składników dodawać suche i delikatnie mieszając połączyć na gładką masę.
Owoce umyć i pokroić w plasterki.
Na dnie blaszki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) rozsmarować masło z cukrem, ułożyć pokrojone owoce i zalać masą.
Piec w 180C ok. 35 minut, aż włożony patyk wyjdzie czysty. Forma może przeciekać, więc dobrze jest położyć pod nią kawałek papieru lub folii.
Następnie poczekać do ostygnięcia. Odwrócić do góry nogami i schłodzić.
Uwagi
Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami. Mąkę orkiszową można zastąpić białą pszenną. Albo razową na pół z białą. Dno blaszki wykładamy papierem o mniejszej średnicy niż forma.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasto-ze-sliwkami-upside-down/