ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami
 
 
na blaszkę o średnicy 20cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 3-4 duże śliwki, lub więcej małych
  • 80g mąki orkiszowej typ 700
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 250g ricotty
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie
  1. Ricottę przełożyć na sitko i pozostawić chwilę do odsączenia.
  2. W małym garnku wymieszać 3 pierwsze składniki i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość trochę zgęstnieje.
  3. W misce wymieszać mąkę, migdały, sodę, sól.
  4. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię i zamieszać.
  5. Do mokrych składników dodawać suche i delikatnie mieszając połączyć na gładką masę.
  6. Owoce umyć i pokroić w plasterki.
  7. Na dnie blaszki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) rozsmarować masło z cukrem, ułożyć pokrojone owoce i zalać masą.
  8. Piec w 180C ok. 35 minut, aż włożony patyk wyjdzie czysty. Forma może przeciekać, więc dobrze jest położyć pod nią kawałek papieru lub folii.
  9. Następnie poczekać do ostygnięcia. Odwrócić do góry nogami i schłodzić.
Uwagi
Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami.
Mąkę orkiszową można zastąpić białą pszenną. Albo razową na pół z białą.
Dno blaszki wykładamy papierem o mniejszej średnicy niż forma.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasto-ze-sliwkami-upside-down/