zupa rybna z łososia z borowikami, ziemniakami i chili
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
wywar: 1 głowa łososia, 2 duże marchewki, 20 cm pora, 2 liście laurowe, 1,2 l wody.
350g łososia bez skóry i kości
250g borowików
1 cebula (lub 2 większe szalotki)
łyżka masła + łyżka oliwy
2 średnie ziemniaki
2 gałązki selera
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (lub więcej wg uznania)
kilka gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Przygotować wywar: głowę dobrze opłukać, włożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone marchewki, oczyszczonego pora i liście laurowe i zalać 1,2 litrem wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny, aż warzywa zmiękną. Wywar przecedzić przez sitko do czystego garnka.
Ziemniaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do bulionu, posolić i gotować, aż ziemniaki zaczną mięknąć.
Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną (niezbyt drobno) cebulę i chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i mieszać raz na jakiś czas.
Grzyby oczyścić i pokroić. Dodać do cebuli. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią.
Dodać tymianek, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora.
Chili przekroić, wyskrobać nasiona, drobno pokroić. Dodać do grzybów. Wszystko dusić przez kilka minut.
Łososia opłukać i pokroić na kawałki 2-3cm.
Zawartość patelni dodać do bulionu z ziemniakami, dodać też pokrojonego selera naciowego i gotować na średnim ogniu kilka minut. Dodać łososia i gotować kolejne 5 minut, aż ryba się zetnie.
Dosolić do smaku.Podawać posypane pietruszką.
Uwagi
Głowę łososia dostaniesz w sklepie rybnym,pradopodobnie za darmo!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-rybna-z-lososia-z-borowikami/