chrupiąca pieczona ciecierzyca, czyli zdrowa przekąska
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki cieciorki (lub 1,5 szklanki ugotowanej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, przesypać do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40-50 min. do miękkości. Można też dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej, żeby ciecierzyca szybciej zmiękła.
  2. Cieciorkę odcedzić, opłukać i lekko ostudzić. Dobrze wysuszyć.
  3. Piekarnik nagrzać do 200C. Ciecierzycę ułożyć w jednej warstwie (dość luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 min. Ważne: cieciorki nie może być za dużo, inaczej się zaparzy.
  4. Cieciorkę przełożyć do miski, wymieszać z przyprawami i oliwą, ponownie wyłożyć na blasze i piec kolejne 15 min. Można kilka razy zamieszać w trakcie. Pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
  5. Trzymać w zamykanym pojemniku do kilku dni, przy czym cieciorka smakuje najlepiej pierwszego. Żeby ja odświeżyć można ją podpiec przez kilka minut w 200C.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chrupiaca-pieczona-ciecierzyca/