kremowy hummus z dynią
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ⅓ suchej, surowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tahiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½-1 łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Ciecierzycę (jeśli surowa) ugotować zgodnie z instrukcja powyżej. Na ostatnie 5-10 min. dodać czosnek w łupinach, żeby zmiękł.
  2. Tahinę dobrze wymieszać, sięgając łyżka do samego dna słoika.
  3. Ciecierzycę, obrany czosnek, tahinę, oliwę, cytrynę i kilka łyżek wody dokładnie zmielić na gładką (dość gęstą) pastę blenderem (np.ręcznym). W razie potrzeby dodać więcej wody.
  4. Następnie dodać dynię, przyprawy i ½ łyżeczki soli i dokładnie blendować, aż masa będzie błyszcząca, jednolita i kremowa. W razie potrzeby dodać łyżkę wody.
  5. Dosolić do smaku lub dodać więcej cytryny/tahiny, wg uznania.
  6. Najlepiej odstawić na godzinę, żeby pasta się przegryzła.
  7. Podawać w temperaturze pokojowej z kawałkiem chleba.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kremowy-hummus-z-dynia/