Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ⅓ suchej, surowej)
2 ząbki czosnku
4 łyżki tahiny
1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 łyżki wody
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
½-1 łyżeczki soli
Przygotowanie
Ciecierzycę (jeśli surowa) ugotować zgodnie z instrukcja powyżej. Na ostatnie 5-10 min. dodać czosnek w łupinach, żeby zmiękł.
Tahinę dobrze wymieszać, sięgając łyżka do samego dna słoika.
Ciecierzycę, obrany czosnek, tahinę, oliwę, cytrynę i kilka łyżek wody dokładnie zmielić na gładką (dość gęstą) pastę blenderem (np.ręcznym). W razie potrzeby dodać więcej wody.
Następnie dodać dynię, przyprawy i ½ łyżeczki soli i dokładnie blendować, aż masa będzie błyszcząca, jednolita i kremowa. W razie potrzeby dodać łyżkę wody.
Dosolić do smaku lub dodać więcej cytryny/tahiny, wg uznania.
Najlepiej odstawić na godzinę, żeby pasta się przegryzła.
Podawać w temperaturze pokojowej z kawałkiem chleba.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kremowy-hummus-z-dynia/