Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
15-20 fig (słodkich i dojrzałych)
1 łyżka miodu (albo cukru)*
50g masła
garść pistacji + kilka do dekoracji
kawałek ciasta francuskiego
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Z ciasta francuskiego wyciąć koło o średnicy większej o 1cm od formy.
Do formy dodać masło, wstawić do piekarnika. Kiedy masło się rozpuści, dodać pistacje, zamieszać i trzymać ok. 5 minut, aż masło zacznie się złocić.
Dodać miód, zamieszać, ułożyć połówki fig odciętą częścią do dołu, docisnąć i włożyć do piekarnika na kolejne 10 min. Wyciągnąć i poczekać kilka minut, aż figi przestaną bulgotać. Na tym etapie mamy bardzo dużo soku.
Na wierzchu ułożyć ciasto, dobrze dociskając, szczególnie na brzegach i ponacinać w kilku miejscach, żeby para miała jak uciec. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut*, aż ciasto będzie przypieczone.
Odczekać, aż ciasto odrobinę ostygnie, nożem przejechać dookoła brzegu, odcinając ciasto od formy i przy pomocy talerza odwrócić na drugą stronę.
Może się zdarzyć, że część owoców przyklei się do formy. Wystarczy je oderwać i ułożyć z powrotem na cieście.
Posypać posiekanymi pistacjami i podawać na ciepło lub zimno, ewentualnie z dodatkiem lodów lub śmietany.
Uwagi
*Można zwiększyć ilość miodu (cukru) jeśli lubimy bardzo słodkie desery, albo figi nie są zbyt słodkie. *Czas pieczenie ciasta może się różnić w zależności od producenta, dlatego czas jest orientacyjny.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarte-tatin-z-figami-i-pistacjami/