krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1,5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych lub innych mięsistych)
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 marchewka
1,5 szklanki bulionu
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek (plus więcej do skropienia pomidorów i podania)
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec razem z całymi, nieobranymi ząbkami czosnku w 180C przez godzinę i 15 minut albo aż pomidory będą upieczone.
Wyjąc z piekarnika, ostudzić. Pomidory oraz czosnek obrać ze skórek.
W międzyczasie do rozgrzanego garnka dodać masło i oliwę, obraną i pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko się przyrumienią.
Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka będzie miękka.
Dodać pomidory oraz czosnek i gotować kilka kolejnych minut. Dodać pieprz cayenne.
Zmielić na gładko i dosolić do smaku.
Podawać skropione oliwą z oliwek.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-z-pieczonych-pomidorow/