krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem
 
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych lub innych mięsistych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (plus więcej do skropienia pomidorów i podania)
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec razem z całymi, nieobranymi ząbkami czosnku w 180C przez godzinę i 15 minut albo aż pomidory będą upieczone.
  2. Wyjąc z piekarnika, ostudzić. Pomidory oraz czosnek obrać ze skórek.
  3. W międzyczasie do rozgrzanego garnka dodać masło i oliwę, obraną i pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko się przyrumienią.
  4. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka będzie miękka.
  5. Dodać pomidory oraz czosnek i gotować kilka kolejnych minut. Dodać pieprz cayenne.
  6. Zmielić na gładko i dosolić do smaku.
  7. Podawać skropione oliwą z oliwek.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-z-pieczonych-pomidorow/