muffiny dyniowe bez cukru
 
 
9 muffinów (pojedyncza foremka pojemności 115 ml)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • ½ szklanki mielonych migdałów (55g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (110g)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni pieczonej
  • 3 jajka
  • 80 g daktyli (lub śliwek suszonych, wydrylowanych)
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • garść żurawiny, ew. trochę orzechów
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko (kilka minut). Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem kolejne 5 minut, po czym przełożyć do naczynia do ostygnięcia.
  2. Płatki owsiane zmielić z resztą suchych składników.
  3. Kaszę jaglaną zmielić z mokrymi składnikami na gładką masę.
  4. Do suchych składników dodać mokre oraz żurawinę i dokładnie (ale delikatnie) wymieszać.
  5. Foremki wysmarować masłem, nałożyć ciasta i piec 25-30 min. w 180C, aż włożony patyk wyjdzie czysty.
  6. Wyjąć z piekarnika, po ochłodzeniu wyciągnąć z foremek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
  7. Podawać z masłem lub bez. Smacznego
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-dyniowe-bez-cukru/