Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 szklanka płatków owsianych (110 g)
½ szklanki mielonych migdałów (55g)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ szklanki kaszy jaglanej (110g)
½ szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni pieczonej
3 jajka
80 g daktyli (lub śliwek suszonych, wydrylowanych)
80g rozpuszczonego masła
1 łyżka startego, świeżego imbiru
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
garść żurawiny, ew. trochę orzechów
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko (kilka minut). Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem kolejne 5 minut, po czym przełożyć do naczynia do ostygnięcia.
Płatki owsiane zmielić z resztą suchych składników.
Kaszę jaglaną zmielić z mokrymi składnikami na gładką masę.
Do suchych składników dodać mokre oraz żurawinę i dokładnie (ale delikatnie) wymieszać.
Foremki wysmarować masłem, nałożyć ciasta i piec 25-30 min. w 180C, aż włożony patyk wyjdzie czysty.
Wyjąć z piekarnika, po ochłodzeniu wyciągnąć z foremek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Podawać z masłem lub bez. Smacznego
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/muffiny-dyniowe-bez-cukru/