grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
kawałek bagietki lub kilka bułek
ok. 6 fig
1 brzoskwinia
ricotta
kilka gałązek tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)
*100ml octu balsamicznego (wodnistego) + ok. ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190C.
Figi oraz brzoskwinię umyć, wysuszyć i pokroić. Ułożyć na blasze razem z pokrojoną bagietką. Pokropić oliwą, pokruszyć tymiankiem. Wyjąć po 5-10 minutach, jak chleb będzie odpowiednio przypieczony.
W międzyczasie przygotować redukcję balsamiczną: ocet gotować razem z cukrem na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje i się zredukuje.
Chleb posmarować ricottą, ułożyć owoce. Polać miodem i redukcją balsamiczną.
Uwagi
*Cukier dodawać stopniowo, jego ilość będzie zależała od słodkości octu balsamicznego.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/grzanki-z-pieczona-figa/