rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1,5 szklanki pokrojonej dyni, ok 280g
15 cm pora (białej części)
½ szklanki surowej soczewicy
1 szklanka młodego szpinaku
1 ząbek czosnki
1,5 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
200ml mleka kokosowego
600ml bulionu+200 ml wody
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta cynamonu
garść liści kolendry
sól do smaku
Przygotowanie
Soczewicę dokładnie umyć.
Na średnim ogniu podsmażyć drobno posiekany czosnek z imbirem i przyprawami. Dodać pokrojonego pora i chwilę dusić.
Dodać bulion, wodę oraz soczewicę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie al dente. Dodać dynię i gotować, aż, zacznie ona mięknąć. Dodać szpinak, część kolendry i mleko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut. Dosolić do smaku.
Podawać posypaną kolendrą.
Uwagi
Soczewica zazwyczaj gotuje się dość krótko, bez konieczności namaczania. Jeśli mamy odmianę gotującą się dłużej, warto ją wcześniej namoczyć.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/zupa-z-dynia-soczewica/