ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki
 
 
na 15 małych ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150g płatków owsianych (niecałe 1,5 szklanki)
  • 100g masła
  • 50 g miodu (2 łyżki)
  • garść żurawiny*
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soku z cytryny
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Płatki dobrze zmielić. Dodać sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszać.
  2. Masło rozpuścić i wymieszać z miodem i cytryną. Jeśli miód jest skrystalizowany, dodać do ciepłego masła.
  3. Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi i odstawić do lodówki na 45 min., aby masa stwardniała**.
  4. Uformować 3 cm rulon i pokroić na 1,5 centymetrowe kawałki. Rozpłaszczyć do 1 cm. Można też po prostu ulepić kulki i potem je rozpłaszczyć.
  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 12 min, aż ciastka się ładnie przyrumienią.
  6. Gdy ciastka trochę stwardnieją, przełożyć je z blachy na kratkę do ostygnięcia.
  7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni.
Uwagi
*Suszona żurawina zazwyczaj zawiera duże ilości cukru (bo naturalnie jest bardzo kwaśna), więc można zastąpić rodzynkami, orzechami albo zupełnie pominąć.
**Jeśli ciasto nie stężeje wystarczająco, ciastka mogą się rozlać.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasteczka-owsiane-z-zurawina/