Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
150g płatków owsianych (niecałe 1,5 szklanki)
100g masła
50 g miodu (2 łyżki)
garść żurawiny*
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina soku z cytryny
duża szczypta cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie
Płatki dobrze zmielić. Dodać sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić i wymieszać z miodem i cytryną. Jeśli miód jest skrystalizowany, dodać do ciepłego masła.
Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi i odstawić do lodówki na 45 min., aby masa stwardniała**.
Uformować 3 cm rulon i pokroić na 1,5 centymetrowe kawałki. Rozpłaszczyć do 1 cm. Można też po prostu ulepić kulki i potem je rozpłaszczyć.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 12 min, aż ciastka się ładnie przyrumienią.
Gdy ciastka trochę stwardnieją, przełożyć je z blachy na kratkę do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni.
Uwagi
*Suszona żurawina zazwyczaj zawiera duże ilości cukru (bo naturalnie jest bardzo kwaśna), więc można zastąpić rodzynkami, orzechami albo zupełnie pominąć. **Jeśli ciasto nie stężeje wystarczająco, ciastka mogą się rozlać.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasteczka-owsiane-z-zurawina/