kurczak curry w kremowym sosie z mango
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 350g kurczaka (piersi lub udek bez kości)
  • 1 duże mango (ok. 500g)
  • 1 cebula
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 nieduży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • 1 szklana mleka kokosowego
  • 3-4 łyżeczki przyprawy curry
  • sól do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • ryż i kolendra do podania
Przygotowanie
  1. Kurczaka opłukać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z łyżeczką curry i szczyptą soli.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
  4. Mango przepołowić, ponacinać i wybrać miąższ łyżką.
  5. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać 2 łyżeczki curry, dużą szczyptę soli, czosnek, imbir i marchewkę, chwilę smażyć, dodać pomidora oraz mleko kokosowe. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Dodać połowę mango, całość zmielić na gładki sos. Dodać wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
  6. Sos przełożyć z powrotem na patelnię, dodać kurczaka i na średnim ogniu trzymać kilka minut, aż kurczak się ugotuje. Dodać resztę mango i doprawić do smaku: dodać odrobinę soku z cytryny, więcej soli, curry, kurkumy, kolendry, chili.. wg uznania.
  7. Podawać z ryżem i posypać kolendrą. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-curry-mango/