Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
350g kurczaka (piersi lub udek bez kości)
1 duże mango (ok. 500g)
1 cebula
1 nieduża marchewka
1 nieduży pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
1 szklana mleka kokosowego
3-4 łyżeczki przyprawy curry
sól do smaku
odrobina soku z cytryny
ryż i kolendra do podania
Przygotowanie
Kurczaka opłukać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z łyżeczką curry i szczyptą soli.
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Pomidora sparzyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Mango przepołowić, ponacinać i wybrać miąższ łyżką.
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać 2 łyżeczki curry, dużą szczyptę soli, czosnek, imbir i marchewkę, chwilę smażyć, dodać pomidora oraz mleko kokosowe. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Dodać połowę mango, całość zmielić na gładki sos. Dodać wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
Sos przełożyć z powrotem na patelnię, dodać kurczaka i na średnim ogniu trzymać kilka minut, aż kurczak się ugotuje. Dodać resztę mango i doprawić do smaku: dodać odrobinę soku z cytryny, więcej soli, curry, kurkumy, kolendry, chili.. wg uznania.
Podawać z ryżem i posypać kolendrą. Smacznego!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kurczak-curry-mango/