zupa krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
 
 
2 duże lub 4 małe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 350g ziemniaków
  • duży pęczek zielonej cebulki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100g sera cheddar (lub podobnego- wyrazistego i kremowego)
  • 250 ml mleka
  • 350 ml bulionu
  • cytryna i sól do smaku
Przygotowanie
  1. Warzywa umyć, obrać i drobno posiekać.
  2. W garnku rozpuścić masło, dodać cebylkę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu. Dodać marchewkę oraz ziemniaka i dusić kilka minut. Dodać bulion, doprowadzić prawię do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać mleko i dokładnie zmielić.
  3. Dodać starty ser.
  4. W razie potrzeby dodać więcej bulionu/wody, do uzyskania preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku. Dodać soku z cytryny.
  5. Podawać z grzankami i posiekaną zieloną cebulką. Im więcej cebulki tym lepiej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/krem-z-ziemniakow/