sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą
 
 
1 duża porcja albo 2 mniejsze
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 średni burak
  • 1 pomarańcza
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 2 garści liści (rukoli lub miksu sałat)
  • garść nasion słonecznika i dyni
  • łyżka octy balsamicznego + więcej do podania
  • łyżeczka miodu
Przygotowanie
  1. Buraka obrać i pokroić na półksiężyce, obtoczyć w occie oraz miodzie i piec w 180C do miękkości (ok. pół godziny) kilka razy przewracając. Po upieczeniu można dodać łyżeczkę wody, żeby rozpuścić ocet.
  2. Pomarańczę wyfiletować- wykroić miąższ z pomiędzy białych skórek.
  3. Nasiona uprażyć na patelni.
  4. Cebulę pokroić w cienkie paski.
  5. Na talerzu ułożyć liście, pomarańczę, buraka i cebulę, posypać nasionami i polać odrobiną octu balsamicznego (najlepiej gęstego). Podawać z ricottą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-pieczonym-burakiem-pomarancza-i-ricotta/