sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą
1 duża porcja albo 2 mniejsze
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 średni burak
1 pomarańcza
kawałek czerwonej cebuli
2 garści liści (rukoli lub miksu sałat)
garść nasion słonecznika i dyni
łyżka octy balsamicznego + więcej do podania
łyżeczka miodu
Przygotowanie
Buraka obrać i pokroić na półksiężyce, obtoczyć w occie oraz miodzie i piec w 180C do miękkości (ok. pół godziny) kilka razy przewracając. Po upieczeniu można dodać łyżeczkę wody, żeby rozpuścić ocet.
Pomarańczę wyfiletować- wykroić miąższ z pomiędzy białych skórek.
Nasiona uprażyć na patelni.
Cebulę pokroić w cienkie paski.
Na talerzu ułożyć liście, pomarańczę, buraka i cebulę, posypać nasionami i polać odrobiną octu balsamicznego (najlepiej gęstego). Podawać z ricottą.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/salatka-z-pieczonym-burakiem-pomarancza-i-ricotta/