Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
¾ szklanki ryżu krótko ziarnistego (np. arborio)
2 duże pomidory (~500g)
2 małe bakłażany (~500g)
1 nieduża cebula
2-3 ząbki czosnku
100-200 ml bulionu
½ szklanki białego wytrawnego wina
garść bazylii (lub natki pietruszki)
¼-1/2 startego parmezanu
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól do smaku
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w kostkę 1,5cm i podsmażyć na oliwie w rozgrzanym garnku, aż do zarumienienia. Najlepiej robić to na 2 razy, żeby nie było zbyt tłoczno. Przełożyć do miski i delikatnie posolić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i zmielić blenderem. Dodać bulion i ewentualnie trochę dosolić- płyn ma być delikatnie słony. Podgrzać. Jeśli pomidory są mało słodkie, można dodać trochę cukru.
Rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Dodać ryż, zwiększyć ogień i często mieszając lekko go uprażyć. Dodać wino, zmniejszyć ogień do średniego. Mieszać dość często, a gdy wino wyparuje/wchłonie się dodać chochlę płynu. Ciągle mieszając, dodawać kolejne chochle po wyparowaniu poprzedniej. Gdy zużyjemy połowę płynu dodać bakłażana. A gdy ryż będzie prawię gotowy połowę drobno pokrojonej bazylii. W razie potrzeby zwiększyć ilość płynu: np. dodać gorącej wody. Gdy ryż uzyska odpowiadającą nam konsystencję, zdjąć z ognia, dodać parmezanu, ew. łyżkę masła lub soli.
Podawać posypane parmezanem i bazylią.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pomidorowe-risotto-z-baklazanem/