Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2 puszki pomidorów (lub ok. 1,2 kg świeżych, najlepsze będą podłużne),
2 puszki pomidorów (lub ok. 1,2 kg świeżych, najlepsze będą podłużne),
1 cebula
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 ząbki czosnku
puszka ciecierzycy (1,5 szklanki ugotowanej)
puszka ciecierzycy (1,5 szklanki ugotowanej)
puszka szklanki fasoli
puszka szklanki fasoli
1 mały bakłażan
1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka
1-2 papryczki chili*
1-2 papryczki chili*
1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka soli + więcej do smaku
1 łyżeczka soli + więcej do smaku
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
podawać z ryżem, kwaśną śmietaną, awokado, kolendrą i drobno pokrojoną papryczką chilli
Przygotowanie
Pomidory, jeśli świeże, przekroić na pół i piec w 190C przez ok. godziny. Następnie obrać ze skóry i posiekać.
Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Papryki opłukać, wykroić pestki i pokroić. Papryczkę chili drobniej.
Bakłażana opłukać i pokroić na 1,5 centymetrową kostkę. Osolić i odstawić na półgodziny. Następnie opłukać i osuszyć odrobinę.
Rozgrzać garnek (lub patelnię) dodać tłuszcz oraz bakłażana i smażyć go, aż zmięknie i się przyrumieni. Przełożyć do miski i posolić.
Dodać więcej tłuszczu, cebulę i smażyć na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, przyprawy, papryki, zwiększyć ogień i często mieszając smażyć, aż warzywa się przyrumienią. Dodać pomidory, fasolę, ciecierzycę, bakłażana oraz sól i dusić na małym ogniu ok. pół godziny do godziny, aż danie uzyska preferowaną konsystencję i wszystkie warzywa będą miękkie. Jakby było za gęste dodać trochę wody. W międzyczasie dosolić do smaku.
Podawać najlepiej z wszystkimi dodatkami, a obowiązkowo z ryżem i kwaśną śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chilli-sin-carne-przepis/