chili sin carne z cieciorką, fasolką i bakłażanem
 
 
4 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 puszki pomidorów (lub ok. 1,2 kg świeżych, najlepsze będą podłużne),
  • 2 puszki pomidorów (lub ok. 1,2 kg świeżych, najlepsze będą podłużne),
  • 1 cebula
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy (1,5 szklanki ugotowanej)
  • puszka ciecierzycy (1,5 szklanki ugotowanej)
  • puszka  szklanki fasoli
  • puszka  szklanki fasoli
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 papryczki chili*
  • 1-2 papryczki chili*
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • tłuszcz do smażenia
  • podawać z ryżem, kwaśną śmietaną, awokado, kolendrą i drobno pokrojoną papryczką chilli
Przygotowanie
  1. Pomidory, jeśli świeże, przekroić na pół i piec w 190C przez ok. godziny. Następnie obrać ze skóry i posiekać.
  2. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Papryki opłukać, wykroić pestki i pokroić. Papryczkę chili drobniej.
  3. Bakłażana opłukać i pokroić na 1,5 centymetrową kostkę. Osolić i odstawić na półgodziny. Następnie opłukać i osuszyć odrobinę.
  4. Rozgrzać garnek (lub patelnię) dodać tłuszcz oraz bakłażana i smażyć go, aż zmięknie i się przyrumieni. Przełożyć do miski i posolić.
  5. Dodać więcej tłuszczu, cebulę  i smażyć na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, przyprawy, papryki, zwiększyć ogień i często mieszając smażyć, aż warzywa się przyrumienią. Dodać pomidory, fasolę, ciecierzycę, bakłażana oraz sól i dusić na małym ogniu ok. pół godziny do godziny, aż danie uzyska preferowaną konsystencję i wszystkie warzywa będą miękkie.  Jakby było za gęste dodać trochę wody. W międzyczasie dosolić do smaku.
  6. Podawać najlepiej z wszystkimi dodatkami, a obowiązkowo z ryżem i kwaśną śmietaną.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chilli-sin-carne-przepis/