grzaniec z białego wina z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i imbirem
 
 
na ok. 1 litr
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 0,75 l białego wina
  • 0,3 l soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • 1-2 jabłka
  • 3 laski cynamonu + więcej do dekoracji (lub mielonego według uznania)
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)
  • garść rodzynek
  • 3 cm kawałek imbiru
Przygotowanie
  1. Wino, sok, pokrojone jabłko, cienko pokrojony imbir, cynamon i rodzynki dodać do garnka i gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Na koniec dodać miód i ewentualnie doprawić według uznania.
  2. Wino jest najlepsze jak się przegryzie, czyli najlepiej przygotować je kilka godzin przed planowanym podaniem.
Uwagi
Można też dodać: goździki, gwiazdki anyżu lub gotową przyprawę do grzańca.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/biale-grzane-wino/