grzaniec z białego wina z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i imbirem
na ok. 1 litr
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
0,75 l białego wina
0,3 l soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
1-2 jabłka
3 laski cynamonu + więcej do dekoracji (lub mielonego według uznania)
2 łyżki miodu (lub do smaku)
garść rodzynek
3 cm kawałek imbiru
Przygotowanie
Wino, sok, pokrojone jabłko, cienko pokrojony imbir, cynamon i rodzynki dodać do garnka i gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Na koniec dodać miód i ewentualnie doprawić według uznania.
Wino jest najlepsze jak się przegryzie, czyli najlepiej przygotować je kilka godzin przed planowanym podaniem.
Uwagi
Można też dodać: goździki, gwiazdki anyżu lub gotową przyprawę do grzańca.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/biale-grzane-wino/