delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym
- 120 g mielonych migdałów
- 120 g mielonych migdałów
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 120 g mąki
- 120 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta soli
- dżem malinowy
- Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wymieszać z mąką, migdałami, solą i ulepić kulę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo.
- Schłodzić w lodówce przez 30 minut i uformować nieduże kulki (u mnie 21 kulek po ~18g). Palcem zrobić dziurki i wypełnić dżemem.
- Piec ok. 15-17 minut w 170C, aż ciastka ładnie się przypieką.
- Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż ciastka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Uwaga na zbyt dużą temperaturę i dobrze schłodzić ciasto przed lepieniem kulek!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasteczka-migdalowe-przepis/
3.5.3208