delikatne ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 120 g mielonych migdałów
  • 120 g mielonych migdałów
  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 120 g mąki
  • 120 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta soli
  • dżem malinowy
Przygotowanie
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wymieszać z mąką, migdałami, solą i ulepić kulę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo.
  2. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i uformować nieduże kulki (u mnie 21 kulek po ~18g). Palcem zrobić dziurki i wypełnić dżemem.
  3. Piec ok. 15-17 minut w 170C, aż ciastka ładnie się przypieką.
  4. Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż ciastka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Uwagi
Uwaga na zbyt dużą temperaturę i dobrze schłodzić ciasto przed lepieniem kulek!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/ciasteczka-migdalowe-przepis/