Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
500 g ziemniaków
¼ szklanki nerkowców (50g)*
1 jajko
1 średnia cebula
łyżeczka startego świeżego imbiru
garść posiekanej kolendry+ więcej do podania
1,5 łyżeczki nasion kolendry (mielonych)
½ łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
½ łyżeczki płatków chili**
½ łyżeczki słodkiej papryki
olej, do smażenia (np. kokosowy)
sól
jogurt do podania
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować na miękko z łyżeczką soli. Odcedzić, osuszyć i ugnieść lub przecisnąć przez prasę. Najlepiej pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wyschnięcia.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić. Dodać przyprawy oraz imbir i smażyć jeszcze kilka minut.
Nerkowce połamać na mniejsze kawałki i opcjonalnie uprażyć na suchej patelni.
Do ziemniaków dodać jajko, nerkowce, cebulę, ½ łyżeczki soli i kolendrę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosolić.
Ciasto nakładać łyżka na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż do przyrumienienia. Ewentualnie dodawać więcej oleju.
Podawać z jogurtem naturalnym z odrobiną kolendry i cytryny.
Uwagi
Ziemniaki najlepiej żeby były sypkie, a już na pewno nie wodniste. *Nerkowce można zastąpić groszkiem. **Ilość chili wg uznania. Z podaną ilością placki wychodzą delikatnie pikantne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/indyjskie-placki-ziemniaczane/