indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami
 
 
na 8 średnich placków
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500 g ziemniaków
  • ¼ szklanki nerkowców (50g)*
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • garść posiekanej kolendry+ więcej do podania
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry (mielonych)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • ½ łyżeczki płatków chili**
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • olej, do smażenia (np. kokosowy)
  • sól
  • jogurt do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować na miękko z łyżeczką soli. Odcedzić, osuszyć i ugnieść lub przecisnąć przez prasę. Najlepiej pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wyschnięcia.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić. Dodać przyprawy oraz imbir i smażyć jeszcze kilka minut.
  3. Nerkowce połamać na mniejsze kawałki i opcjonalnie uprażyć na suchej patelni.
  4. Do ziemniaków dodać jajko, nerkowce, cebulę, ½ łyżeczki soli i kolendrę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosolić.
  5. Ciasto nakładać łyżka na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż do przyrumienienia. Ewentualnie dodawać więcej oleju.
  6. Podawać z jogurtem naturalnym z odrobiną kolendry i cytryny.
Uwagi
Ziemniaki najlepiej żeby były sypkie, a już na pewno nie wodniste.
*Nerkowce można zastąpić groszkiem.
**Ilość chili wg uznania. Z podaną ilością placki wychodzą delikatnie pikantne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/indyjskie-placki-ziemniaczane/