pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pierś z kaczki (ok. 400g)*
  • tymianek, rozmaryn
  • 2 jabłka
  • ½ szklanki wina czerwonego
  • 330g ziemniaków (najlepiej sypkich)
  • 150g dyni (105 upieczonej)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka ziemniaczana
Przygotowanie
  1. Kaczka: mięso wyjąć z lodówki ok. godzinę przed planowanym pieczeniem. Opłukać i nakroić skórę nożem. Położyć na słabo rozgrzanej patelni skórą do dołu i wytopić trochę tłuszczu, ok. 10 minut. Na koniec można zwiększyć ogień. Skora powinna się trochę przyrumienić. Następnie posypać tymiankiem i rozmarynem, obficie posolić skórę i piec w ceramicznym naczyniu skórą do góry (albo szklanym, w metalowym piec kilka minut krócej) w 160C przez ok. 20-25. Wyciągnąć z piekarnika, przykryć folią i ręcznikiem kuchennym i dać mięsu odpocząć ok. 10 minut.
  2. Kluski: ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec w 180C przez ok. 15 minut do miękkości. Dynię zmielić blenderem lub razem z ziemniakami ugnieść lub przecisnąć przez prasę. Warzywa wymieszać i dodać ok. ¼ ilości masy mąki ziemniaczanej i szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać składniki i ulepić kulki z dziurkami. Gotować w osolonej wodzie, kilka minut po wypłynięciu.
  3. Sos: jabłka obrać, pokroić i gotować w garnku pod przykryciem z winem, aż jabłka zmiękną. Jabłka, jeśli się nie rozpadły, można zmielić blenderem. Gotować kolejne kilka minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż mus trochę zgęstnieje. Wg uznania dodać odrobinę soli lub cukru.
Uwagi
*Najlepiej wykorzystać pierś świeżą. Mrożona puści więcej soków.
Czas pieczenia dostosować do wielkości piersi.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/pieczona-piers-kaczki-przepis/