Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
2-4 jajka
1 mały batat
1 mała cukinia
1 średni burak
2 garści rukoli
garść nerkowców
1 mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
łyżeczka miodu
ocet balsamiczny
Przygotowanie
Batata i buraka obrać, cukinię umyć. Warzywa pokroić w kostkę ok. 1,5-2 cm.
Cukinię i batata wymieszać z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką miodu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Buraka delikatnie obtoczyć octem balsamicznym.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć buraka i piec w 200C. Po 10 minutach dołożyć batata i cukinię i piec kolejne 15 minut.
Warzywa razem z sokami przełożyć do miski. Dodać trochę soku z cytryny, ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek czy soli.
W międzyczasie przygotować jajka. Patelnię napełnić wodą (4-5 cm), posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i jak woda przestanie bulgotać wbić jajka. Gotować na średnim ogniu, aż jajka uzyskają preferowaną konsystencję.
Na talerzu ułożyć garść rukoli, połowę sałatki, jajko/a i nerkowce. Posolić lub popieprzyć, wg uznania.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/jajko-salatce-pieczonego-buraka-batata-cukinii/