jajko na sałatce z buraka, batata i cukinii
 
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-4 jajka
  • 1 mały batat
  • 1 mała cukinia
  • 1 średni burak
  • 2 garści rukoli
  • garść nerkowców
  • 1 mały ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • ocet balsamiczny
Przygotowanie
  1. Batata i buraka obrać, cukinię umyć. Warzywa pokroić w kostkę ok. 1,5-2 cm.
  2. Cukinię i batata wymieszać z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką miodu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Buraka delikatnie obtoczyć octem balsamicznym.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć buraka i piec w 200C. Po 10 minutach dołożyć batata i cukinię i piec kolejne 15 minut.
  5. Warzywa razem z sokami przełożyć do miski. Dodać trochę soku z cytryny, ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek czy soli.
  6. W międzyczasie przygotować jajka. Patelnię napełnić wodą (4-5 cm), posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i jak woda przestanie bulgotać wbić jajka. Gotować na średnim ogniu, aż jajka uzyskają preferowaną konsystencję.
  7. Na talerzu ułożyć garść rukoli, połowę sałatki, jajko/a i nerkowce. Posolić lub popieprzyć, wg uznania.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/jajko-salatce-pieczonego-buraka-batata-cukinii/