tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
 
 
blaszka o wymiarach 10x35cm, albo okrągła o średnicy 21cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 180g płatków owsianych
  • 100g masła
  • 60g miodu
  • szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki sody
  • sok z cytryny*
  • 4-5 jabłek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Spód: płatki zmielić, wymieszać z solą i sodą. Dodać rozpuszczone (ew. lekko przypalone) masło, miód i wcisnąć trochę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny, albo aż masa trochę stężeje. Wcisnąć w blaszkę , ponakłuwać widelcem i piec w 180C przez ok. 13 minut, albo aż ciasto będzie ładnie przypieczone. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mus: jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić cukier z łyżeczką wody i gotować, aż zacznie się lekko karmelizować (uwaga, żeby nie przypalić). Dodać jabłka, łyżkę masła i szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, aż jabłka się skarmelizują. W zależności od gatunku, jabłka zostaną w całości lub się rozpadną. Jeśli są w całości zmielić blenderem, ew. dodać odrobinę wody, gdyby masa była zbyt gęsta.
  3. Na spodzie rozłożyć ostudzoną masę. Udekorować wg uznania, np plastrami jabłka upieczonymi w maśle lub orzechami.
  4. Tarta najlepiej smakuje następnego dnia, gdy spód zmięknie.
Uwagi
*sok z cytryny dodajemy w celu aktywowania sody oczyszczonej.
Mus można też zrobić z pieczonych jabłek, dokładny przepis poniżej.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-owsiana-z-jablkami-przepis/