kule mocy z figami i migdałami
 
 
na ok. 36 kulek (15g)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka migdałów (140g)
  • ½ szklanki słonecznika (70g)
  • 1½ szklanki suszonych fig* (ok. 220g)
  • 1-2 duże łyżki oleju kokosowego(30-60g)*
  • 2 duże łyżki nasion chia (lub siemienia lnianego) (20g)
  • 1-2 duże łyżki kakao (lub więcej do smaku) (15-30g)**
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Jeśli figi są bardzo suche, można je chwilę namoczyć w gorącej wodzie.
  2. Wszystkie składniki dobrze zmiksować malakserem, aż do uzyskania klejącej masy. Gdyby masa była za sucha (i nie dało się uformować kulki) dodać więcej oleju kokosowego. Spróbować masy i ewentualnie dodać więcej kakao.
  3. Wstawić do lodówki na pół godziny (można ten krok pominąć), a następnie ulepić kulki (najlepiej o wielkości ok. 15-20g).
  4. Przechowywać w lodówce do 2ch tygodni, albo zamrozić.
Uwagi
* Na początku dodać po 1 łyżce oleju kokosowego i kakao, w razie potrzeby dodać więcej. Ja dodałam po 2 z każdego. Zależy to od słodkości i wilgotności owoców oraz smaku jaki chcemy uzyskać.
Można też dodać odrobinę miodu, cynamonu lub innych przypraw wg uznania.
Migdały i słonecznik można zastąpić dowolnymi orzechami, a figi suszonymi daktylami.
Wartości odżywcze
Porcja: 15g Kalorii: 78,4g Tłuszcz: 5,8g Węglowodany: 6,3g Błonnik: 2g Białko: 2,1g
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kule-mocy-z-figami-i-migdalami/