Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 szklanka migdałów (140g)
½ szklanki słonecznika (70g)
1½ szklanki suszonych fig* (ok. 220g)
1-2 duże łyżki oleju kokosowego(30-60g)*
2 duże łyżki nasion chia (lub siemienia lnianego) (20g)
1-2 duże łyżki kakao (lub więcej do smaku) (15-30g)**
szczypta soli
Przygotowanie
Jeśli figi są bardzo suche, można je chwilę namoczyć w gorącej wodzie.
Wszystkie składniki dobrze zmiksować malakserem, aż do uzyskania klejącej masy. Gdyby masa była za sucha (i nie dało się uformować kulki) dodać więcej oleju kokosowego. Spróbować masy i ewentualnie dodać więcej kakao.
Wstawić do lodówki na pół godziny (można ten krok pominąć), a następnie ulepić kulki (najlepiej o wielkości ok. 15-20g).
Przechowywać w lodówce do 2ch tygodni, albo zamrozić.
Uwagi
* Na początku dodać po 1 łyżce oleju kokosowego i kakao, w razie potrzeby dodać więcej. Ja dodałam po 2 z każdego. Zależy to od słodkości i wilgotności owoców oraz smaku jaki chcemy uzyskać. Można też dodać odrobinę miodu, cynamonu lub innych przypraw wg uznania. Migdały i słonecznik można zastąpić dowolnymi orzechami, a figi suszonymi daktylami.