straty podczas klarowania to ok. 20%, czyli z 400 g masła otrzymamy 320 g masła klarowanego
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1-2 kostki masła
garnek o grubym dnie
Przygotowanie
Masło przekładamy do garnka i delikatnie podgrzewamy, aż się rozpuści, a na powierzchni zacznie tworzyć się piana. Jak piany będzie już stosunkowo dużo, można zacząć ją zbierać łyżką. Masło ciągle podgrzewamy, aż przestanie bulgotać (wyparuje cała woda) i aż przestanie się zbierać piana.
Masło przelewamy przez sitko wyłożone gazą do czystego słoika. Czekamy aż ostygnie i przekładamy do lodówki.
Przechowywać do kilku miesięcy.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/domowe-najlepsze-maslo-klarowane/