koktajl krewetkowy, czyli sałatka z krewetkami, awokado i ogórkiem
 
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200g surowych, dużych krewetek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kawałek ogórka
  • awokado
  • 2 garści pokrojonej sałaty lodowej
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu*
  • szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
  1. Krewetki umyć i obrać, zostawiając ogonki. Usmażyć na rozgrzanej patelni na maśle z czosnkiem. Następnie przełożyć do miseczki i poczekać, aż ostygną. Obrać ogonki i przekroić na pół. Kilka pozostawić w całości z ogonkami do dekoracji.
  2. Ogórka umyć, ewentualnie obrać i pokroić na małe kawałki.
  3. Awokado przeciąć, wyciągnąć pestkę, łyżką wybrać miąższ i pokroić na kawałki.
  4. Wymieszać składniki sosu. Ewentualnie dodać trochę cukru lub soku z cytryny i posolić.
  5. Do krewetek dodać ogórka, sos i awokado i delikatnie zamieszać.
  6. W szklance układać na przemian trochę sałaty i trochę koktajlu. Udekorować całymi krewetkami, np. nabijając je na patyk do szaszłyków.
  7. Koktajl można przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem.
Uwagi
*Ilość chrzanu wg uznania, w zależności od jego ostrości i upodobań.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/koktajl-krewetkowy-przepis/