Na dość dużą porcję. Na zdjęciach faworki z połowy składników.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
200 g mąki pszennej
4 żółtka
ok. 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
łyżka spirytusu lub wódki
szczypta soli
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i wymieszać.
Dodać żółtka, wódkę i stopniowo dodawać śmietanę. Zagnieść ciasto i chwilę wyrabiać. Powinno być dość twarde i nieklejące. Przykryć folią i odstawić na pół godziny.
Teraz ciasto powinno być znacznie miększe. Chwilę wyrabiać. Następnie uderzać wałkiem i składać ciasto, w celu wtłoczenia jak największej ilości powietrza. Opcjonalnie można składać i rozwałkowywać.
Ciasto przekroić na pół, delikatnie podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto. Im cieniej tym faworki będą delikatniejsze.
Ciasto pokroić na ok. 2 x 10 cm paski, w środku faworka zrobić nacięcie i wywinąć przez nie ciasto. (Najlepiej to zrobić stosunkowo szybko, zanim faworki zaczną wysychać. W sensie najpierw wszystkie wywinąć, potem smażyć.)
Na patelni albo w garnku bardzo dobrze rozgrzać tłuszcz, ok 2 cm głębokości. (dobrze przed wrzuceniem większej ilości zrobić próbę). Faworki smażyć po kilka sekund na każdej stronie, przełożyć na papier kuchenny i następnie na kratkę do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem i zajadać !
Uwagi
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/faworki-przepis/