kremowy kurczak z suszonymi pomidorami i parmezanem
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
400 g piersi z kurczaka (2 nieduże)
łyżka oliwy
szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kaparów (można pominąć)
7-8 suszonych pomidorów (ok. 80 g)
½ szklanki wina wytrawnego (białego lub różowego)
50-100 ml bulionu (ew. wody)
½ szklanki śmietany słodkiej 30%
1 zaokrąglona łyżeczka mąki pszennej
duża garść parmezanu (plus więcej do podania)
łyżka masła (opcjonalnie)
sól, pieprz
duża szczypta słodkiej papryki
pietruszka (lub bazylia)
Przygotowanie
Kurczaka umyć i pokroić w paski wielkości polędwiczek. Wymieszać z łyżką oliwy, ½ ząbka czosnku (przeciśniętym), chili, ewentualnie kaparami oraz odrobiną soli i pieprzu.
Pomidory pokroić w paseczki. Resztę czosnku drobno posiekać. Pomidory i czosnek podsmażyć w garnku (wystarczy oliwa z pomidorów). Dodać słodką paprykę oraz wino i na średnim ogniu zredukować o połowę.
Mąkę rozrobić z odrobiną płynu, wymieszać ze śmietaną i 50 ml bulionu. Dodać do sosu i gotować, ciągle mieszając, kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie usmażyć kurczaka na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, po kilka minut z każdej strony w celu przyrumienienia. Kurczak nie musi być całkowicie upieczony- dokończymy go w sosie. Nie dodawać więcej tłuszczu.
Kurczaka przełożyć do sosu, dodać parmezan i więcej bulionu (lub wody) jeśli sos jest zbyt gęsty i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Można dodać więcej śmietany lub łyżkę masła.
Podawać posypane dodatkowym parmezanem i pietruszką (lub bazylią). Najlepiej smakuje z gniecionymi ziemniakami, ale może być też makaron albo ryż.
Uwagi
Smak sosu zależy od pomidorów i wina, gdyby wyszedł trochę kwaśny można dodać odrobinę cukru lub więcej śmietany.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/kremowy-kurczak-suszonymi-pomidorami-przepis/