chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa
 
 
foremka 30x15cm, ale spokojnie może być trochę mniejsza
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2-3 dojrzałe banany (300g miąższu)
  • 3 jajka (210g) o temp. pokojowej (1 całe, 2 rozdzielone)
  • 120g płatków owsianych (duża szklanka)
  • 110g wiórków kokosowych (duża szklanka + 2 duże łyżki)*
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ⅔ szklanki orzechów (np. włoskich i nerkowców) 100g
  • ⅓ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (50g)
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, cukru)- można pominąć
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
  1. Płatki zmielić malakserem. Dodać kokosa, sól, sodę, cynamon i chwilę miksować.
  2. Banany zmiksować z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami. Dodać miód, jogurt, sok z cytryny, zamieszać i dodać do suchych składników.
  3. Opcja szybsza: banany, jajka i miód dodać do płatków i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt i sok z cytryny i dokładnie zamieszać.
  4. Na koniec dodać orzechy oraz owoce i dokładnie wymieszać.
  5. Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą bananowo-owsianą.
  6. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 35 minut., +- 5 minut.
  7. Ostudzić, wyciągnąć z foremki i zajadać na śniadanie, przekąskę lub deser!
  8. Chlebek najlepszy jest następnego dnia.
  9. Można polać czekoladą** lub posypać przed upieczeniem orzechami.
Uwagi
* Kokos użyłam drobny, przez to jest niewyczuwalny. Ale można użyć grubszego.
** Żeby zrobić polewę wystarczy połamaną gorzką czekoladę (50g) zalać dobrze podgrzaną śmietanką 30%. (75g)
Nie przebijać białek i delikatnie je łączyć z resztą składników!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chlebek-bananowy-platkami-owsianymi-orzechami-czyli-bomba-blonnikowa/