Banany zmiksować z jednym całym jajkiem i dwoma żółtkami. Dodać miód, jogurt, sok z cytryny, zamieszać i dodać do suchych składników.
Opcja szybsza: banany, jajka i miód dodać do płatków i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt i sok z cytryny i dokładnie zamieszać.
Na koniec dodać orzechy oraz owoce i dokładnie wymieszać.
Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą bananowo-owsianą.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 35 minut., +- 5 minut.
Ostudzić, wyciągnąć z foremki i zajadać na śniadanie, przekąskę lub deser!
Chlebek najlepszy jest następnego dnia.
Można polać czekoladą** lub posypać przed upieczeniem orzechami.
Uwagi
* Kokos użyłam drobny, przez to jest niewyczuwalny. Ale można użyć grubszego. ** Żeby zrobić polewę wystarczy połamaną gorzką czekoladę (50g) zalać dobrze podgrzaną śmietanką 30%. (75g) Nie przebijać białek i delikatnie je łączyć z resztą składników!
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/chlebek-bananowy-platkami-owsianymi-orzechami-czyli-bomba-blonnikowa/