Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 litr delikatnego bulionu
2-3 buraki (ok. 400g)
2 marchewki
2 duże garści młodego szpinaku
½ szklanki suchej fasoli (lub ok 1,5 ugotowanej)
1 łyżeczka wędzonej papryki (lub więcej)
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku
cytryna
sól do smaku
garść koperku
Przygotowanie
Fasolę moczyć 8-12 godzin, następnie wymienić wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Około godziny +-30 minut.
Buraki i marchewki obrać i pokroić w słupki lub małe kawałki.
Do bulionu dodać marchewki, buraki, posiekany czosnek i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać przyprawy, fasolę, plasterek cytryny i gotować kilka minut. Dosolić do smaku i dodać sok z ok. połowy cytryny lub według uznania. Dodać szpinak i część posiekanego koperku i gotować kilka kolejnych minut. Plasterek cytryny wyrzucić.
Podawać ze śmietaną i koperkiem.
Uwagi
Bulion można zastąpić wodą i kilkoma domowymi kostkami rosołowymi. Link nad przepisem
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/botwinka-bez-botwinki-przepis/