botwinka bez botwinki a'la barszcz ukraiński
 
 
4 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 litr delikatnego bulionu
  • 2-3 buraki (ok. 400g)
  • 2 marchewki
  • 2 duże garści młodego szpinaku
  • ½ szklanki suchej fasoli (lub ok 1,5 ugotowanej)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub więcej)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • sól do smaku
  • garść koperku
Przygotowanie
  1. Fasolę moczyć 8-12 godzin, następnie wymienić wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Około godziny +-30 minut.
  2. Buraki i marchewki obrać i pokroić w słupki lub małe kawałki.
  3. Do bulionu dodać marchewki, buraki, posiekany czosnek i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać przyprawy, fasolę, plasterek cytryny i gotować kilka minut. Dosolić do smaku i dodać sok z ok. połowy cytryny lub według uznania. Dodać szpinak i część posiekanego koperku i gotować kilka kolejnych minut. Plasterek cytryny wyrzucić.
  4. Podawać ze śmietaną i koperkiem.
Uwagi
Bulion można zastąpić wodą i kilkoma domowymi kostkami rosołowymi. Link nad przepisem
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/botwinka-bez-botwinki-przepis/