Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
170 g mąki orkiszowej typ 500 (lub zwykłej pszennej)
110 g zimnego masła
ok. 2 łyżki śmietany
duża szczypta soli i cukru
3 nieduże buraki
3 marchewki
1 łyżka masła
3 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wody
1 łyżka miodu
twarożek kozi (lub inny ser kozi, owczy, np. feta)
rukola i ew. gęsty ocet balsamiczny do polania (lub zredukowany zwyczajny)
Przygotowanie
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Wcierać masło, aż do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać śmietanę (stopniowo), połączyć wszystkie składniki i chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za suche, dodać więcej śmietany lub wody. Uformować kulę i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Buraki i marchewki obrać i pokroić. Buraki na 0,5 cm plasterki, marchewki na trochę grubsze. Na patelnie dodać buraki i wodę, przykryć i gotować kilka minut. Zdjąć pokrywkę, dodać marchewki, odparować część wody, dodać masła, octu oraz miodu i gotować, aż płyn się zagęści, a warzywa będą al dente.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warzywa (część marchewek ułożyłam najpierw, żeby tarta ładniej wyglądała).
Ciasto rozwałkować na okrąg odrobinę większy niż forma i ułożyć na warzywach, dobrze dociskając, szczególnie na brzegach. Ponakłuwać widelcem.
Piec w 190C przez ok. 30-35 minut, aż ciasto się przypiecze. Wyciągnąć z piekarnika, odczekać aż trochę ostygnie i odwrócić na talerz.
Posypać kozim serem i ewentualnie rukolą. Można polać gęstym octem balsamicznym.
Uwagi
Można wykorzystać ciasto francuskie, kupne.
Recipe by Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl at https://zielonysrodek.pl/tarta-burakiem-marchewka-kozim-serem/